Lenzen zijn onder te verdelen in in harde lenzen en zachte lenzen.


Harde lenzen

Harde lenzen worden ook wel vormvaste lenzen genoemd. De levensduur is langer (dan bij zachte lenzen) en ze laten veel zuurstof door. Dit laatste komt ten goede van de gezondheid van het oog.

Ook zijn harde lenzen beter voor de achteruitgang van het ook qua sterkte. Daar staat tegenover dat ze ook wel eens minder comfortabel kunnen zitten. Vooral omdat ze minder flexibel zijn.

Vroeger werden harde lenzen gemaakt van een oncomfortabel perspex. Maar dat is al lang niet meer het geval. Normaal gesproken gaan harde lenzen een paar jaar mee. Ook zijn de relatief goedkoop in onderhoud.


Zachte lenzen

Zachte lenzen zijn groter en flexibeler dan harde lenzen. Ze worden gemaakt van een polymeer. Dat is een op perspex lijkend materiaal dat flexibel wordt in combinatie met vocht.

Vergeleken met harde lenzen zijn er minder soorten maten. Dit komt doordat de lens zichzelf aanpast aan de vorm van het oog. Door de (poreuze) structuur neemt de lens veel water op. De zachte lens zuigt zich eenvoudig aan het oog vast en zit daardoor comfortabel.

Zachte lenzen worden wel sneller vuil. Dit komt doordat ze worden vermengd met allerlei stoffen in het traanvocht. Vanwege het onderhoud zijn zachte lenzen ook duurder uit dan harde lenzen. Zachte lenzen moeten altijd nat blijven en dus in lenzenvloeistof bewaard worden. Doe je dit niet dan worden ze hard en kunnen ze gaan breken.

Bij zowel harde als zachte lenzen wordt aangeraden ze ’s nachts uit te doen. Ook is het verstandig om de je ogen regelmatig te laten controleren bij een contactlensspecialist of opticien.


Maandlenzen

Maandlenzen kun je, de naam zegt het al, een maand lang dragen. Als je elke maand een schone lens gebruikt, 'dichtslibgevaar' beperkt.

Maandlenzen worden meestal per half jaar verstrekt (6 paar dus) en geleverd met lenzenvloeistof en periodieke controle. Een setje voor een halfjaar kost gemiddeld 100 zo'n euro. Je kunt ze ook wel goedkoper krijgen, bijvoorbeeld bij een drogisterij. Alleen loopt de sterkte van de lenzen daar meestal maar tot omgeveer -7.


Nachtlenzen

Nachtlenzen zorgen ervoor dat de 'kromming' van je hoornvlies in de juiste vorm komt. Dit wordt ook wel orthokeratologie genoemd. De lenzen draag je 's nachts, voor minimaal 5 uur. Daarna is het zicht voor anderhalve weer goed. Nachtlenzen werken tot een sterkte van -5.50. Het grote voordeel is dat je overdag geen lenzen hoeft te dragen.


Continuelens

Een vrij nieuwe ontwikkeling op het gebied van de optiek is de continuelens. De continuelens is gemaakt van silicone en hydrogel. De lens draag je dag en nacht voor een periode van een maand. De continuelens laat zo'n zes keer meer zuurstof door als gewone maandlenzen.

Op het gebied van lenzen gaan de ontwikkelingen nog steeds erg snel. Denk aan nieuwe zaken als wegwerplenzen, bi- en multifocale lenzen. En lenzen die steeds meer zuurstof doorlaten. Ook de reinigingsvloeistoffen worden beter en beter. 

We houden je op de hoogte!
 

TIP:

Contactlenzen of vloeistof kopen bij Bol.com.


Te koop:

Deze domeinnaam is nu te koop. Vraagprijs € 699 (excl. btw). Heb je belangstelling, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..